Jag har jobbat i det tysta med sökmotorsoptimering av bloggen och här kommer några tips som jag delar med mig av.

www eller inte www

Hur ser din webbadress ut? Finns din site både på www.domain.ltd och domain.ltd? Teoretiskt sett skulle de kunna vara olika siter, men oftast är det bara två olika sätt att nå din site. Om båda adresserna syns i adressfältet innebär det att sökmotorer kan betrakta det som duplicerat innehåll, vilket kan straffa din rankning i serpen (search engin result page). För att undvika detta bör du bestämma dig för vilken av adresserna du vill använda och permanent omdirigera den andra. Då går siten att nå från båda, men bara en av adresserna blir synlig.

Tipset kommer från Webmaster Tools och om du lägger till din site där kan du tala om för Google vilken adress du vill ska synas bland sökresultaten. Gör du detta kommer Google också att behandla felskrivna inlänkar som om de skulle peka mot den valda adressen, vilket samlar länkkraften.

Robots.txt

Med den här lilla filen som du laddar upp på din site kan du tala om för sökmotorer vad de får och inte får indexera. Som du ser på vår blogg är inläggen indelade i kategorier. Det finns även ett månadsvist arkiv där inläggen förekommer. Inläggen kan också vara kopplade till en författare eller en tagg. Eftersom länkadressen till dessa indelningar skiljer sig från de till enskilda inlägg kan också det uppfattas av sökmotorerna som duplicerat innehåll.

Här bör du göra en avvägning vad som ska exkluderas från sökmotorerna. Jag tycker det är relevant att sökmotorn får indexera inlägg indelat i kategori och per tagg. Samtidigt tycker jag det är onödigt att låta sökmotorn indexera  indelningar i arkiv och författare. Vi vill förstås hålla nere antalet “dubbletter”. För en site som denna som är baserad på publiceringverktyget WordPress tycker jag att följande robots.txt (en bit ner i texten på den länkade siten) ligger på en bra nivå.

Leave a reply

required