Det har slagit mig på senare tid att man i flera serier och filmer arbetar väldigt genomtänkt med soundtracken för att skapa rätt stämningar. Och när jag säger genomtänkt menar jag inte att skriva all musik själv utan genom att leta upp nya, gamla, kända och mindre kända artister och deras verk. Ett praktexempel på det tycker jag är Alan Ball’s True Blood. Av en händelse råkade jag dessutom se att alla avsnitten i den första säsongen är döpta efter sina respektive soundtracks (allmusic.com).

True Blood är på många sätt lite av en installation med karaktärerna, omgivningarna i småstaden Bon Temps i Louisiana, fördomarna och språket, och inte minst musiken som subtilt arbetar i bakgrunden för att förstärka alla stämningar.

Att titta på film och serier är ett spännande sätt att upptäcka ny musik på. Själv fastnade jag för Neko Case’s “I Wish I Was The Moon” och var tvungen att leta upp artisten ifråga. På den vägen upptäckte jag många fler väldigt fina låtar som “Hold On, Hold On” och “If You Knew”. Neko Case lämnar även sitt bidrag på covern “She’s Not There” tillsammans med Nick Cave, men helt ärligt är jag mer förtjust hennes americanastil.

Om du har missat den här serien har du nu möjlighet att se den igen genom att prova HBO gratis i sex månader via Telia digital-tv.

Läs mer och beställ HBO!

Och här är Neko Case med en liveversion av “I Wish I Was The Moon”:

Som ni ser är det här ett sponsrat inlägg. Vi tänkte att vi kunde prova och vem vet det kanske blir något mer i framtiden, men givetvis bara när det handlar om något som vi bedömer är av intresse för våra läsare. Och framför allt där vi har möjlighet att skriva något personligt som kan intressera.

Leave a reply

required