Det är så här: jag har ett jättefint externt ljudkort som lämpar sig extraordinärt bra för musikproduktion hemma. Det är Rolands Edirol UA-4FX. Det har inga digitala gränssnitt, utan man jobbar helt analogt, vilket är rätt mysigt i vår digitala samtid.

Men, och det är ett stort MEN, jag får det bara inte att fungera tillsammans med min dator och mitt Windows operativ. Det är sååå frustrerande för jag har sett det fungera tillsammans med andra datorer med Windows Vista eller 7. Det fungerade helt problemfritt i Windows XP. Jag trodde att det skulle gå bättre när jag uppgraderade till Windows 7 (med tanke på mycket kritik mot Windows Vista), men icke. Det blev värre. Och, ja, jag har så klart installerat och installerat om drivrutinerna ett antal gånger.

Det fina ljudkortet tjuter – ett högfrekvent extremt irriterande ljud, lite som det kan tjuta i öronen ibland när man är hemkommen från en konsert, glömde ta med sig öronpropparna och ska försöka sova, fast värre. Tidigare tjöt det bara när jag skickade ut midi till mitt elpiano och spelade av ljuden från elpianot.
Nu tjuter det när man kör ut ljudet för att mastra, när man ska lägga sång och så klart när man ska lägga andra instrument också. Det här kära vänner är det som jag AVSKYR när det gäller musikproduktion.

Både jag och Nicko har sökt över hela Internet efter liknande problem, lusläst studioforumets alla relevanta inlägg, samt förhört experten på den lokala musikaffären och den enda ledtråden som jag har är att det skulle kunna ha något med strömsparläget att göra. Efter att ha experimenterat med det också utan resultat lutar det åt att prova med en annan dator och kanske till och med med ett annat operativsystem. Så tyvärr känner jag att det inte alls har blivit så mycket lekande med mitt nya Cubase som jag hade hoppats. Trist!

Det är just den här delen som tar kol på skapandet: strulande teknik och tjutande ljudkort. Som musikskapare vill jag ju bara att det ska fungera, men den bistra verkligheten är tyvärr så att använder du teknik för ljud- och/eller bildproduktion får du räkna med teknikstrul och då givetvis tidssvinn. Get used to it! Alternativt, men det kostar förstås en slant, har du någon annan som sköter det åt dig.

Dels kände jag att jag behövde beklaga mig en smula (och för all del, är det någon som har något kreativt tips så lägg gärna en kommentar), dels tänkte jag att det här inlägget kunde få inleda ett nytt tema på bloggen, det vill säga, konsten att spela in musik hemma. Hoppas att ni tycker det ska bli lika spännande som vi tycker!

16 comments on “Strulande teknik och tjutande ljudkort

  1. Pingback: Studiorapport | Enchanted Duo - A Voice From The Indie Forest

Leave a reply

required